Ouderen – Lisinka Mondhygiëne – Mijdrecht

Ouderen

Ouderen

Belang gezonde mond voor ouderen

Een gezonde en frisse mond is veel belangrijker voor onze gezondheid en ons levensgeluk, dan veel mensen weten. Op de eerste plaats is een gezonde en frisse mond belangrijk om goed te kunnen eten, praten en lachen, en ook om dichtbij anderen te kunnen zijn.
Een slechte mondgezondheid vergroot daarnaast het risico op longontsteking en op hart- en vaatziekten. Bij mensen met suikerziekte kan een slechte mondgezondheid de bloedsuikerspiegel ontregelen.

Maar wist u ook dat goed kunnen kauwen belangrijk is voor het denkvermogen en geheugen? Dat komt doordat kauwen de doorbloeding van de hersenen stimuleert.
Een gezonde mond is dus van levensbelang, zeker bij het ouder worden! Probleem daarbij is dat ouderen vaak een droge mond hebben als gevolg van het ouder worden en medicatie die gebruikt wordt. Hierdoor is de kans op het ontstaan van gaatjes- en schimmelinfectie groter.

Dagelijkse mondverzorging

Door goed poetsen verwijdert u tandplak. Tandplak is een witgeel laagje dat bestaat uit een mengsel van voedselresten, speeksel en bacteriën. Het hoopt zich op tussen en op de tanden en kiezen en langs de randen van het tandvlees.
Door tandplak te verwijderen, voorkomt u gaatjes, ontstekingen, schimmelinfecties en pijn. Daarnaast zorgt het voor een fris uiterlijk en een frisse adem. Dat is toch voor iedereen belangrijk?!
• Poets 2x per dag met fluoridetandpasta en reinig 1x per dag tussen de tanden met een rager (of als dat niet past; tandenstoker)
• Spoel de mond na iedere maaltijd met water (in een droge mond blijven voedselresten makkelijk plakken)
• Als er op de tong witte of bruine aanslag zit; gebruik dan een tongschraper
• Niet meer dan 7 voedingsmomenten per dag (suiker), water kan altijd
• Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies op maat en ga als mantelzorger mee

Dementie

Ouderen die dementie krijgen vergeten soms hun tanden te poetsen, ook al kunnen ze het soms nog prima. Het is goed om daar als mantelzorger alert op te zijn.
Ook kan het in een later stadium voorkomen dat tandenpoetsen als zeer onprettig wordt ervaren en het poetsen afweergedrag oplevert. Een hele lastige situatie als het bijvoorbeeld uw partner betreft. Het levert vaak dillema’s op; gaat u helpen met poetsen? En hoe dan?
Zie hieronder waar u daarvoor goede informatie kunt vinden en vraag uw tandarts of mondhygiënist om raad.

De mond niet vergeten!

Onlangs is er landelijk een fantastisch project opgestart met goede en nuttige informatie over mondverzorging bij kwetsbare ouderen; De mond niet vergeten!.
Heel handig zijn de filmpjes en het Poetsboek. Het Poetsboek kunt u hieronder downloaden.
De website van De mond niet vergeten! is zo compleet dat het niet zinnig is op deze pagina veel informatie te plaatsen, maar kunnen we u beter verwijzen naar http://www.demondnietvergeten.nl.
Mantelzorgers die willen helpen met tandenpoetsen bij (licht) dementerende mensen raden we vooral het filmpje ‘omgaan met afweergedrag’ aan.
Poetsboek De mond niet vergeten!    2020-DMNV-Poetsboek-DEF-2016-low-res.pdf