ASS – Lisinka Mondhygiëne – Mijdrecht

ASS

ASS

Kenmerken

Autismespectrumstoornis (ASS) is een verzamelnaam voor verschillende vormen van autisme. Kenmerken van mensen met ASS zijn moeite met sociaal contact, gefixeerde interesses en een andere manier van informatieverwerking.
Iets praktisch als dagelijks goed tanden poetsen kan voor mensen met ASS een bijna onmogelijke opgave zijn. Bijvoorbeeld het niet zien wat er in je mond gebeurt, het geluid en/of de vreemd aanvoelende tandenborstel, de smaak van tandpasta en geen tand mogen vergeten kan tot problemen leiden.
Bent u mantelzorger van iemand met ASS dan weet u waarschijnlijk uit ervaring dat mondverzorging en het bezoek aan de tandarts/mondhygiënist soms belemmeringen oplevert .

Hoewel er geen “one size fits all” aanpak bestaat voor mensen met ASS zijn er wel een aantal tips die kunnen helpen in het proces.

Tips:
•  Zorg dat er voldoende tijd en rust is voor het tandenpoetsen in de dagelijkse routine; bij voorkeur voor het slapen gaan en na het ontbijt
•  Houd als basis de algemeen geldende adviezen voor mondverzorging aan
•  Tandenpoetsen veroorzaakt prikkels in de mond die voor mensen met ASS onplezierig kunnen zijn. Houd daar rekening mee, maar probeer te begeleiden in de juist wijze van mondverzorging
•  Een elektrische borstel wordt door de trillingen/geluid vaak als onprettig ervaren, gebruik in dat geval een handtandenborstel
•  Poets altijd op dezelfde wijze, met eenzelfde tandpasta (milde smaak) en zachte borstel
•  Gebruik eventueel een picto-poetskaart naast de wastafel ter visuele ondersteuning (zie download onderaan deze pagina)
•  Ga naar een geschikte tandarts/mondhygiënist; iemand die de tijd neemt, rustig is en rekening houdt met ASS. Wij kunnen daar advies in geven.
•  Stel de tandarts/mondhygiënist voorafgaand aan het eerste bezoek op de hoogte van autisme/ASS
•  Veel mensen met ASS ervaren stress en angst bij een bezoek aan een mondzorgpraktijk door de ongebruikelijke situatie (veel en andere prikkels) en eerdere ervaringen, houd daar rekening mee.
Dit kan ertoe leiden dat mensen het bezoek aan de praktijk vermijden, probeer dat te voorkomen.
• Volg de persoonlijke adviezen van de tandarts/mondhygiënist op

De mondhygiënisten van ICO-groep de Ronde Venen hebben aan de lokale afdeling van Mama Vita (www.mamavita.nl), het autismenetwerk voor moeders, aangeboden een voorlichtingsbijeenkomst te organiseren over mondgezondheid bij kinderen met ASS. Zodra de datum bekend kunt u dat hier lezen.

Picto-poetskaart (gemaakt door ICO-groep De Ronde Venen)
ASS-poetskaart ICO